Fiscaal voordelig elektrisch rijden voor professionelen

Wil u weten welke wagens er voor u of uw onderneming fiscaal voordelig zijn? Neem contact op met Hedin Automotive. Samen bekijken we graag met u de mogelijkheden.

Veranderende fiscaliteit in België

De laatste maanden zijn er heel wat wijzigingen in de autofiscaliteit van kracht gegaan. De aftrekbaarheid van een plug-inhybride valt automatisch in een degressief stelsel. Maar niet getreurd: het kan voor uw onderneming nog steeds interessant zijn om te kiezen voor een plug-inhybride: de CO2-bijdrage van een plug-inhybride neemt namelijk minder drastisch toe dan eerst gedacht. Bij Hedin Automotive verschaffen we u graag de nodige informatie zodat u de juiste keuze kunt maken. Indien u meer informatie wenst, kunt u altijd terecht bij een van onze experten.

Wat is Total Cost of Ownership (TCO)?

Met TCO, ofwel Total Cost of Ownership, bedoelen we het totale en reële kostenplaatje van een voertuig gedurende zijn complete gebruiksperiode. Om zakelijke klanten op een objectieve manier aan te tonen wat een wagen hen echt kost over de gebruiksduur van die wagen, gebruiken we een TCO-berekening. Die wordt in de meeste gevallen uitgedrukt in een bepaald maandbedrag. 

Benieuwd wat dit voor uw bedrijf betekent of wenst u een TCO-berekening op maat? Neem dan contact op met onze fleet consultants.

Waaruit bestaat een TCO-berekening? 

De TCO-berekening bestaat uit: de aankoop- en gebruikskosten (financiering, onderhoud, verzekering, …), de fiscale kosten (verkeersbelastingen, btw, belasting op verworpen uitgaven, …), de brandstofkosten en andere kosten zoals parkeerkosten, verzekeringsvrijstelling, boetes, …

Alle andere mogelijke taksen en relevante kosten worden mee in kaart gebracht in de berekening, alsook de actuele en juiste fiscaliteit/aftrekbaarheid van al deze posten. Hiermee willen we ook aantonen dat het duurste voertuig in aankoop niet noodzakelijk ook de hoogste TCO heeft.

100% emissieloos rijden

U wilt opteren voor een volledig emissieloos voertuig? Deze voertuigen blijven vanuit het standpunt van de fiscus nog steeds de minst belaste wagens. Deze zijn namelijk wel nog 100% fiscaal aftrekbaar en kennen ook een minimale CO2 -solidariteitsbijdrage, welke een stuk hoger is op voertuigen met verbrandingsmotor. Ontdek hier onze actuele stock van wagens met nuluitstoot.

Is een (plug-in)hybride nog fiscaal interessant?

Sinds 1 juli 2023 zijn er nieuwe fiscale en sociale regels voor bedrijfsvoertuigen die niet koolstofneutraal zijn. Dat wilt zeggen dat elk voertuig dat gebruik maakt van een hybride- of (plug-in)hybridemotor en na 1 juli 2023 besteld is, niet langer 100% fiscaal aftrekbaar is. Voor wagens met benzine- of dieselmotor, aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, zal de fiscale aftrekbaarheid progressief dalen, om tot nul herleid te worden in 2028. Enkel elektrische bedrijfswagens zullen nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn. 

Ook tweedehandshybrides zijn fiscaal voordelig

Voor hybrides in onze tweedehands stock geldt hetzelfde: ook daar betaalt u maar het minimum aan CO² -bijdrage. Op onze jonge tweedehandswagens geniet u van 24 maanden garantie en bieden we u gegarandeerd kwaliteit. Bekijk hier onze stock.

Vragen? Laat weten waarmee we u kunnen helpen

Hebt u een vraag voor ons fleetteam? Of wilt u graag een testrit maken met een van onze merken? Vul dan dit formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op met u met een gepast antwoord.
Hoe kunnen we u bereiken?

Veelgestelde vragen over fiscaal voordeel bij Hedin Automotive

Wat wilt Total Cost of Ownership (TCO) zeggen?

TCO of Total Cost of Ownership is de totale kost van een voertuig gedurende zijn complete gebruiksperiode. 

Waarom gebruikt Hedin Automotive een TCO-berekening?

Wij gebruiken een TCO-berekening om zakelijke klanten op een objectieve manier aan te tonen wat een wagen hen echt kost over de gebruiksduur van die wagen. Dit zegt meer dan enkel de aankoopprijs van een wagen.

Waaruit bestaat een TCO-berekening?

De TCO-berekening bestaat onder andere uit: de aankoop- en gebruikskosten (financiering, onderhoud, verzekering, …), de fiscale kosten (verkeersbelastingen, btw, belasting op verworpen uitgaven, …), de brandstofkosten en andere kosten zoals parkeerkosten, verzekeringsvrijstelling, boetes, … Verder kan ook de fiscale impact in rekening worden gebracht. 

Wat is fiscaal voordeel?

Fiscaal voordeel is het bedrag dat u minder aan loonbelasting/inkomstenbelasting en sociale premies hoeft te betalen.